pengikut para buang masa

Thursday, September 24, 2009

Mangkuk tingkat

salam
mangkuk tingkat bole dimaksudkan dalam 2 maksud
first, org yg sangat2 bengong contoh ayat "mangkuk tingkat la kau nih"
2nd, mangkuk tingkat la, time lpas smyg raya aritu, mesjid ada buat tahlil
n lepas tahlil ada la mkan2 lauk pauk hari raya
baru la perasan sbnrnya tradisi mangkuk tingkat ni ada lagi
maybe sbb umaku aku ni kwasan kg kot
nmpk je mcm xde org pakai mangkuk tingkat ni tapi
sbnrnya ada lagi, dan penggunaan mngkuk tingkat ni sangat la efisyen
taktik kepada bujang "beri la lauk biasa2 kepada jiran (jiran yg pandai masak, macam jiran aku orang minang kabau yg pandai masak lauk pauk minang yg exotic) anda guna manguk tingkat, sbb nti dia kena pulangkan lauk dia yg best di setiap tingkat mangkuk tingkat, lagi byk tingkat lagi best"

kedai minyak
hari selasa, kami sekeluarga pergi la jalan2 ke luar jhor, maklum la dlu time ada tokwan, kami x jalan mana2, so ktrg gi KL dan singgah umah azwan, abg ipar. then lpas tu trus ke bodir ke rumah makcik, kasihan tgok kedaan dia setelah lepas chemotherapy, ujian Allah nk kasi, then trus ke chemor sbb keta ada sorang makcik ni breakdown, bukan breakdance, jgn silap ye! then patah blik ke bidor.

esok nyer laks balik ke KL singgah umah pakcik makcik yg kat area PJ (duit raya sini menguntungkan) then ke rumah makcik Izan (classmate Umi time skola).. makan nasi memuaskan! then lpas tu ke enstek jumpa makmi, makan nasi lagi dan lpas tu ke putrajaya. smpi putrajaya mkan nasi lagi.

oh, selamat fy kepada anas dan hanep, dan gelakan utk asiah sbb blaja kat bintulu, tmpt xbest lgsg

then kamis pun pulang la ke JB, masa otw JB, kat highway, ada la keta kaum2 diraja ni, polis eskot utk jalan clear utk diorang, xpe lagi, but then, 2nd group polis dtg lak himpit2 keta supaya ke tepi, ke emergency lane, bengong ke hapa diorang ni, jalan besar, tapi nk jalan2 kat tgh2 lane gak, kira nk pki 2 lane, dah la keta byk, plus, polis2 tu x sedar kot kalau lori2 n bas2 tu x mengalah diorang kat ahernya habes bawah lori. buat org maki2 jer kaum2 ni, kata pemimpin islam la, tapi... dah :)

di kesempatan ini gak saya nk mengucap kan terima kasih kepada kedai2 minyak yg bukan sahaja jual minyak, malas menjadi tmpt menunggu sementara nk tgu org dtg amek utk tnjuk arah kerumah diorang yutk beraya. ayat memeningkan. aiyoyo

yes yes.. post panjang

9 comments:

Ar-Rijal said...

salam.

mangkuk ayun ade?

hehe.

slamat hari raye..maaf zahir batin

Islah Abas said...

mangkuk ayun tu kau r tajul...

hehe.. just kidding :P

selamat :)

zacharias said...

fuh, best gile jalan.

Awat tak singgah seremban? ke dah mak maryam takde kat seremban?

Oh makmi dok enstek eh skrg? ingat kosong lagi rumah tu. takpe, pasni buleh singgah.

Abdul.Fatah.Firdaus said...

post panjang. tahniah besar.

ihsan_huhu said...

owh sume name2 tpt tuh kat mesia ke?

pelik2 name tpt skang dh macam kat zimbabwe plak rase

Ar-Rijal said...

hehe.kasar islah..xpe..hehe
memandangkan raya ni..hehehe

fa.theme.ma said...

haha, semangat je awak ni

husna afifi said...

-- mcm la esan penah pegi zimbabwe

-- kite dh terbese dr kecik ngn bhs2 afrika..nma tmpt kt msia x cukp pelik

-- lama x mkn rendang pucuuk ubi mcik enon..sedap giler beb!

Mamad said...

like dis dam much..
haha..