pengikut para buang masa

Thursday, September 3, 2009

cabaran ummah muslimin di curtin

salam

harap anda semua bahagia, pagi tadi mahu post, tapi ada hal pntg, kena la post tgh hari

camni cerita nya, kami di curtin ni bas utk solat jumaat asek kena cut off jer kan,

so ni la first time ever in history kami buat solat jumaat di curtin

plan asal kami ingin buat di padang belakang kampus (sedikit ter-shaded)

tapi Alhamdulillah atas concern seorang staff yg non-muslim semasa kami sedang bentang2 tikar, dia ckp dia tgh tanya kalau2 org kampus kasi korang sume solat kat padang2 tgh2 kampus.
5 minit after that, dia datang dan ckp korang boleh solat kat tgh2 kampus tu. next to kafetaria. mmg kawasan org ramai. tapi tmpt tu sgt2 la shaded. Alhamdulillah

nasib baik dpt tmpt shaded, klau x, khatib kita, Ayub bin Jamil mesti pakai sunglasses. hehe. oldskool

mmg la CIS (curtin islamic society) dapat byk cabaran,dugaan dan halangan dari org2 atasan

CIS satu society yg second besar after CFC (curtin football club).

tapi CIS satu society paling aktif kat curtin nih. others x aktif pon. sbb tu je la CIS x kena tutup cam beberapa kelab2 lain.

agak menyedihkan la bila kami punya peruntukan seperti bas utk solat jumaat asek kena ganggu.

Doa Nabi Muhammad sblum perang Badar "ya Allah, kalau 313 ni mati sume, xde org nk sujud pada kamu da (sebarkan dakwah islam di muka bumi) " sbb time tu je la org islam yg ada

marilah kita sama2 doa "ya Allaj, kalau CIS ni kena tutup, mmg xde da apa2 yg nk jaga welfare dan kemaslahatan student2 islam kat curtin nih" InsyaAllah

:D

5 comments:

Islah Abas said...

Hari ini dalam sejarah :)

Zacharias said...

Bagus2, jangan give up. Perjuangan itu indah, bila berdepan dengan cabaran.

Oh, jangan khutbah sampai tak sah pula. Untuk panduan, refer entry esan dulu, ataupun wikipedia.

Abdul.Fatah.Firdaus said...

takbir.

husna afifi said...

oh
alhmdllh
org2 mcm ni la yg kite nak
semangat org2 muda yg mcm ni

psl pesanan ki psl khutbah tu pun interesting

n btw, cdgn akak
memandakng curtin ni byk budak2 international

buat lah solat jumaat kt tgh2 tmpt tu sll
femes tu!

ihsan_huhu said...

haha.. jgn jadik baik sgt,

kang gelfren kamu yg cun2 n baik2 dpt kat abg mcm dlm cte nur kasih tuh wahahahaha