pengikut para buang masa

Friday, August 3, 2012

Ramadhan

Khutbah Jumaat semalam antara yang best. kali ni alhamdulillah surau curtin dapat khatib yang best gila back-to-back. Last week kita dapat Yahya Ibrahim , kalau korang x kenal. cer google " yahya i " nti dia kuar result " yahya ibrahim ". punya la effort nak kata yang dia ni famous jugak la actually. last week dia menekankan tentang buat perkara2 baik tentang ramadhan. part paling best dia cakap "dear us local, I strongly encourage you to just grab any international student, and invite them to your house to have iftar. I know here they are provided with foods for iftar, but sometimes it is good to serve them with good food, I mean home cooked food " hehehehe..

so this week sorry tatau nama dia apa. tapi sheikh ni dia bg khutbah, khutbah paling kelakar pernah aku dengar. sampai orang terketawa2 time dia kasi khutbah. dia serious cuma storyline dia tu lawak. Dia cakap pasal kasih sayang kerana Allah. Dia kata rasulullah sendiri encourage kita utk bagitau saudara kita yang kita sayangkan dia. according to sheikh tu, it is very hard to like someone without any intention and you are not getting anything lepas tu.

contoh dia kasi
dad : son, i love you my son
son : what's wrong with you dad? getting old?

moment before iftar
husband : Oh my god! look at all these SARMOSAS, i love you my wife

dan sambil dia berkhutbah, berulang2 jugakla dia cakap "uhibuka lillah"

dan kalau kita rasa kita tak mampu nak cakap camtu, cakap la "im very happy to see u"

atau mungkin xboleh dengan kata2 " ive a present for you "

atau xboleh jugak , gunalah gesture badan, there are differences in 3 fingers - 1 second handshake dengan 5 fingers - 5 seconds handshake

dan last skali baru tru actions. which is yang banyak orang kita / modern people buat. Sheikh tu tambah lagi dia cakap, nowadays culture "not pronouncing it" ni la yang buat kita semua jadi egoist etc etc

nasib baik dah2 nak dekat ending khutbah, dia cakap " so brothers to brothers and sisters to sisters "
argh! klau x, da buat da a shout to girls " uhibbuki fillah "

ha ha ha.

aku saja2 pinjam kamera taqip nak jadi hipster. amek gmba burung. *patah tengkuk*




haram susah x reti. *buang kamera and fly away*

4 comments:

lyanne37 said...

sh. Yahya Ibrahim sgt best!

*_* said...

salam singgah. wakakakka

Ummi Hanifah said...

elok la share khutbah dgn kami kaum wanita yg x pergi solat jumaat. Ilmu berguna elok dikongsi.

Nur Herdayu Jami'an said...

Haii dear, entri menarik best baca.JOm singgah blog saya untuk dapatkan tips kecantikan dan kesihatan seisi keluarga.

http://dorajimi.blogspot.com/