pengikut para buang masa

Friday, November 18, 2011

in the making

lama siot x update blog. so aku decide nk cerita sikit a pasal pembikinan kisah "rokok dan kopiah"

first of all.. ni la kali pertama kami buat video yang memakan masa lebih dari 1 hari. before2 ni semua satu hari nyer kerja. buat siang. malam upload. esok da boleh tengok
tapi kali ni. pergghh! 4 hari siot! hari ahad klau x silap. ktrg pindah ke Villa kasim. Kasim ni member ktrg, dia cook kat sebuah restoran di Perth, beliau masih single + hensem + terer main gitar

banyak jugak benda yang bodo2 jadi.
first nite baru smpai umah kasim, ktrg bawak kluar semua barang. nak jadi cerita. kunci kereta tertinggal dalam kereta. cun2 dua dua kamera dalam kereta. lain sume da bawak kluar. yg ktrg ade time tu cuma kunci umah kasim. so dua dua kamera ter trap dalam kereta. sampah nyer mat

dengan osemnya, mat masuk kunci umah kasim, aku try goncang2 pintu. pintu berjaya di-unlock-kan.. so conclusion dia 2. either kunci umah kasim ni multiple access atau kereta mat ni yang sape2 leh bukak..

satu lagi incident. time scene yang kena nyalak anjing tu. ktrg ade member yg kerja kasi catalogue, so diorang tunjuk a umah2 yg ade anjing garang2. tapi nk jadi cerita. sume anjing x bunyik. padahal anjing tu ade je. so ade satu rumah org putih ni. anjing dia bising mula2. pastu tuan dia kluar, suruh diam.. pastu ktrg minta la izin... tapi since after that anjng tu da x nyalak da. tapi tuan rumah tu baik.. dia cakap "its okay.. i give u 1 shot" orang putih tu sanggup drive kluar tinggal anjing dia sorang2. supaya anjing tu guard rumah a. so lepas provoke2 anjing tu, akhirnya dia marah ah.. time tu cepat2 rekod... nak jadi cerita lak. mat lari x tengok jalan.. sikit lagi nk kena langgar kereta... siap ade gelak skali..

budget cerita ktrg ni x tinggi.. murah2 je sbb rokok ktrg pow pow orang.. haha... best gak a. ade pengalaman patahkan rokok banyak2. huahaha rasa cam orang kaya lak. orang lain beli bakar rokok sedut2 at least dapat gak chemicals masuk badan. ktrg.. patah buang je. huahaua.. thanks a pengsponsor2 rokok..

semua scene tu ktrg rakam pada waktu a. contoh cam scene subuh. ktrg rakam time subuh.. dengan expectation akan dapat lighting yg nampak subuh.. tapi jadi terang sikit.. sbb time summer ni. matahari terbit laju gila.. kadang2 ktrg rekod lagik skali. tapi da terang. so nk xnak. accept je la..

tengok product .. rasa berbaloi jugak bertungkus lumus siapkan benda ni.. dengan subtitle lagi kali ni.. susah sbnrnya letak subtitle ni. sbb kadang2 joke / makna susah nk sampai bila kita translatekan.

nk cerita gak setting camera. setting camera kita caca merba je sbnrnya. klau korang tengok scene dalam kereta. yang ktrg sembang tu. kamera tu xstable tu. anytime leh jatuh. ktrg sekat2 dengan pen + tissue + plastik + sampah supaya kamera tu x senget. cam haram je klau korang tengok..

ade orang tanya "tu fixie ke?" jawapan dia "tak.. basikal fixie = gear mati.. sila jgn matikan otak anda.. tengok sekali pandang pon tau tu basikal biasa"

ade orang tanya "tu hp ape?" jawapan dia "henpon bb curve yg cikai.. dapat free amek line trololol"

ade benda lg nk citer. tapi. lupa. trolololol

9 comments:

Hizma Razliati said...

sangat best video tue. Kusyuk kot tgok :)

Cik Tina said...

Good work . tak sia-sia kene nyalak dgn anjing . blk malaysia sign kontrak buat filem tau ! haha. XD

Adibah Baharum said...

hahahahahaha. ok.bai.

lyanne37 said...

it was a nice video! I like the last part!

Anonymous said...

bgs2..jln cerita yg terbaikk punya!!video gini bgs djdkn iklan..ada input yg brguna...

yong said...

OH MY!! SEROIUSLY NI SYAFIQ AFIFI DLM ROKOK N KOPIAH?? I'M ONE OF UR FAN!! LOVE ALL UR VIDEO WITH MATLUTHFI!!

husna afifi said...

bangun time subuh untuk buat recording bleh..wahahaha

Fid La said...

waaaaaaaaahh ! Syafiq Afifi ! i'm one of your fans too !! nak autograph bolehhh ?? !! :DDD

Anonymous said...

Hey :)
Nak tanya leyh tak,cmnhew korang buat scene yang hisap rokok tuh???ada orang laen hisap keyh??guna rokok tiruan keyh or just edit???Sebab banyak menimbulkan persoalan scene hisap rokok tuh lha ...sekian terima kasih